TARİH KOKAN ŞEHİR: ”AMASYA”

Yeşilırmak Nehri’nin akışındaki huzura kendinizi bırakmaya, tarih kokan sokakları karış karış dolaşmaya, Milli Mücadele günlerine tanıklık etmeye, Amasya Kalesi’nden kuş bakışı şehri izlemeye, kültür turizmi için doğru adresi tercih etmeye hazır mısınız?

”STRABON”

Dünyanın ilk coğrafyacısı olarak bilinen Strabon, MÖ 64’te Amasya’da dünyaya gelmiştir. Şehzadeler Gezi Yolu olarak bilinen yolda ünlü coğrafyacının heykeli bulunmaktadır. Strabon’un yazdığı ve 1469 yılında yayınlanan 17 ciltlik Geographika kitabının büyük bölümü günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Aynı zamanda tarihçi de olan Strabon, MS 24’te Amasya’da yaşamını yitirmiştir.

”YEŞİLIRMAK NEHRİ”

Amasya’nın en önemli su kaynağı Yeşilırmak Nehri’dir. 519 km uzunluğuna sahip olan Yeşilırmak Nehri Sivas İli Suşehri İlçesi’nin güneybatısında yer alan Köse Dağları’ndan doğarak Amasya İli Kayabaşı mevkiinde Yozgat topraklarından doğan Çekerek Çayı ile birleşir. Yeşilırmak Nehri, Amasya şehir merkezinden geçerek Ladik Gölü’nden çıkan Tersakan Çayı ve Taşova Erbaa sınırında Kelkit Çayı ile birleşerek Samsun il sınırları içinde Çarşamba’dan Karadeniz’e dökülür.

ATATÜRK VE AMASYA

Atatürk, Amasya’yı beş defa ziyaret etmiştir. İlk ziyaretini 12-26 Haziran 1919 tarihinde gerçekleştiren Atatürk, Cülüs Tepe mevkiinde Amasya Müftüsü Hacı Hafız Tevfik Efendi ve beraberindeki heyet tarafından karşılanmıştır. Amasya Müftüsü Tevfik Efendi, ”Paşam bütün Amasya emrinizdedir” sözleriyle Milli Mücadeleye olan desteklerini dile getirmişlerdir. Atatürk, 22 Haziran 1919’da Milli Kongrenin Sivas’ta toplanmasının zorunluluk olduğunu belirterek ”milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” sözleriyle Amasya Genelgesi’ni yayınlamıştır. Atatürk Amasya’ya ikinci ziyaretini 18-22 Ekim 1919 tarihleri arasında gerçekleştirmiştir. Atatürk, Üçüncü ziyaretini 5 yıl sonra 24 Eylül 1924’te eşi Latife Hanım ve bazı arkadaşlarıyla gerçekleştirmiş ve şehirde bir konuşma yapmıştır. Atatürk Amasya’ya dördüncü ziyaretini 18 Eylül 1928’de yeni kabul edilen Türk Alfabesinin uygulanmasını yerinde görmek ve halkın memnuniyet ve tepkilerini öğrenmek amacıyla çıktığı yurt gezisinin beşinci gününde İsmet İnönü refakatinde Amasya’ya gelmiştir.

AŞIKLAR ŞEHRİ AMASYA: FERHAT İLE ŞİRİN

Amasya denilince akıllara Ferhat’ın Şirin’e olan aşkı gelmektedir. Amasya Kültür Turizm Müdürlüğü kaynaklarında yer alan bilgilere göre, Ferhat nakkaşlık yapan, Şirin’e sevdalı yiğit bir delikanlıdır. Ferhat, Amasya Sultanı Mehmene Banu’ya kız kardeşi Şirin için dünürcü olarak gönderir. Amasya Sultanı, Şirin’i Ferhat’a vermek istemediği için Ferhat’tan olmayacak bir iş ister. Amasya Sultanı Mehmene Banu Ferhat’a, ”Şehire suyu getir ben de sana Şirin’e vereyim” der. Ancak su Şahinkayası olarak bilinen oldukça uzak bir yerdedir. Ferhat eline külüngü alır ve başlar kayalara vurmaya. Kayalar yayılır ve zamanla şehirde sanki suyun sesi işitilmeye başlanır. Mehmene Banu kız kardeşinin elden gideceğini anlayınca sinsice planlar yapmaya başlar.

Haber Turnike tarafından yayımlandı

Ben Kemal Arda Ayvalıoğlu. Üsküdar Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisiyim. Gelecekte gazetecilik yapmak istiyorum. yazı yazmayı, araştırmayı, okumayı seviyorum. bu sitede haber ve röportaj paylaşıyorum.

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın