”MİLLİ MÜCADELE DESTANI BU EVDE YAZILDI”

Gezi yazısı: Kemal Arda Ayvalıoğlu

İbrahim Çallı’dan Atatürk tablosu, ünlü ressam Pussini’den sulu boya tabloları, Atatürk’e ait elbiseler, Ata’nın saçından bir tutam ve daha niceleri… Bugün sizlerle Şişli Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Müzesi’ni ziyaret edeceğiz. Atatürk’ün hayatına ve  Atatürk  dönemi İstanbul’una ait izler görmek isteyenler bu müzeyi ziyaret edebilirler. Atatürk İstanbul’a geldiğinde sonradan müze olan bu evde kalmış. Pazartesi günleri kapalı olan müze, hafta içi ve hafta sonu 09.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaretçi kabul ediyor.

Güvenlik tarafından ateş  ölçümüm yapıldıktan sonra müzeye giriş yapıyorum. Müze üç kattan oluşuyor. Giriş  katında Atatürk’e dair yazılmış kitapların olduğu kütüphane, Toplantı ve tören odası bulunuyor. Toplantı ve tören odasında Halaskargazi Hitabesi ile karşılaşıyorum. Hitabe Dolmabahçe Sarayı’nda, Atatürk adına yazılmış.

Buradan ikinci kata çıkıyorum. Bu katta Atatürk’ün ölümüne ait fotoğraflar, tablolar, Atatürk’le ilgili olan belgeler bulunuyor .Bu katta beni bir televizyon karşılıyor. Televizyonda İstanbul’un İşgal  altındaki  günlerinin gösterimi yapılıyor. Sizleri o günlere götüren görüntülerle çok etkileyici anlara şahitlik ediyorsunuz .

Birinci kata Kurtuluş Savaşı odası ismi verilmiş. Bu kat Atatürk’ün doğumundan  1.Dünya Savaşı’na kadar olan yaşamıyla ilgili fotoğrafları kapsıyor. Atatürk’ün kişisel odası ve Yaveri Cevat Abbas Gürer bölümü, Ressam pissani eserlerinin olduğu bölümden oluşuyor. Bu bölümde Atatürk’ün  tabancası, el bombaları, mermileri  yün kalpağı, çizgili ipek kravatı , müşir üniforması, rugan çizmeleri, 1918’de Karslbad’da bulunduğu sırada aldığı ceket , Atatürk’ün gümüş sigara tabakası , Atatürk’e ait kalpak, termos ve muhafazası yer alıyor.

Kurtuluş Savaşı odasında Kurtuluş Savaşı günlerine ait iki tabloyla karşılaşıyoruz. Birinci tablo, Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası olan Sakarya Meydan Muharebesi’ne ait tablo. İkinci tablo ise Atatürk’ün Büyük Taarruz’u başlattığı Afyon Kocatepe’de çekilmiş ve hafızalarımızdaki tazeliğini koruyan fotoğrafının olduğu meşhur tablo.

Bu kısımda bizleri İzmir’in işgal günlerine tanıklık eden pussini’nin tabloları karşılıyor. Tablolarda Pussini’nin bakış açışını tablolarda görmek mümkün. İşte Pussini’nin müzedeki tabloları…

Haber Turnike tarafından yayımlandı

Ben Kemal Arda Ayvalıoğlu. Üsküdar Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisiyim. Gelecekte gazetecilik yapmak istiyorum. yazı yazmayı, araştırmayı, okumayı seviyorum. bu sitede haber ve röportaj paylaşıyorum.

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın